Honden worden steeds meer ingezet voor de mens, op verschillende manieren. Door alle mogelijkheden zie je misschien door de bomen het bos niet meer.
Vanuit Maatje op Poten werk ik niet met een vast ‘type’ hulphond, gericht op autisme, PTSS, enz. Wat doe ik dan wel? Ik luister naar jouw behoeftes, en kijk wat een hond als maatje je daarin kan bieden. De hond wordt geen officiële hulphond maar een persoonlijke maatje. (de hond mag dus niet zoals een hulphond overal mee naartoe!) Een traject is maatwerk, aangepast op jouw problematiek en wensen.
Ben je geïnteresseerd in begeleiding bij wat een hond voor jou of je kind kan betekenen? Kijk dan eens verder op de website. Ik werk vanuit Hengelo (OV) en kom aan huis of op locatie in Enschede.
Problemen waar je aan kunt denken:
- moeite om onder de mensen te komen, sociaal isolement
- angst om de straat op te gaan
- angst voor druktes
- stemmingsproblematiek
- gebrek aan zelfvertrouwen
- moeite met grenzen aangeven
- onvoorwaardelijk hoge eisen
- moeite met contact aangaan
- moeite om een ritme vast te houden
- constant op je hoede zijn
Zo zijn er nog vele problemen op te noemen waarbij een hond u kan helpen.
Een hond is een maatje, hij zal je helpen een ritme vast te houden en geeft een reden om uit bed te komen. Ook voor kinderen kan een hond veel betekenen, een maatje die er onvoorwaardelijk is. Angstige kinderen kruipen meer uit hun schulp, drukke onrustige kinderen komen meer tot rust. Een hond helpt om zelfvertrouwen op te bouwen en om contact te maken met de buitenwereld.
Aanschaf eigen hond
Als je op het punt staat een hond aan te schaffen met een speciaal doel, is het belangrijk om niet zomaar een hond te kopen. Voordat je een hond aanschaft is het belangrijk om op een rij te zetten wat je van de hond wilt, en wat je de hond zelf te bieden hebt. Het ene hondenras zal beter passen dan het andere, en ook daar zal weer verschil zijn binnen een nest en per fokker. Het is belangrijk een goede fokker te treffen die de pups goed socialiseert en die gezonde pups fokt. Vervolgens kunnen pups getest worden op gedrag: schrikken ze snel, herstellen ze zich weer snel, maken ze contact, zijn ze erg pittig, etc.
Het kan ook dat je al een eigen hond hebt die je graag zou willen inzetten met een doel. Dan kijken we naar de draagkracht van de hond voor wat mogelijk is. Het kan dan zijn dat niet al je wensen mogelijk zijn voor deze hond. We zullen zoveel mogelijk kijken naar mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden. Misschien is het voor je hond bijvoorbeeld te veel gevraagd om mee te gaan naar winkels, maar kan hij wel heel goed bij thuiskomst steun bieden.
Hoe ziet dat er in de praktijk uit?
Het beste is om al contact met mij op te nemen als je overweegt een hond aan te schaffen. Dan gaan we samen de wensen op een rij zetten, en kan ik begeleiden in welke hond daarbij past. Dan start het traject van pup uitzoeken en testen. Als de pup er is, starten we met wekelijkse of tweewekelijkse begeleiding. Dit bouwen we langzaam af, naar behoefte. Voor een volwassen hond geldt eigenlijk hetzelfde, eerst zetten we de wensen op een rij en dan starten we met training die we geleidelijk aan afbouwen in intensiteit.
Ik kom aan huis of het kan zijn dat we praktijksituaties gaan oefenen in stad, bos, etc.